ВодещиЛитература

Людмила Филипова: Фикцията е само пътека, по която постилам събраните факти и разкрития

Фотограф: Ваня Николаева

За всяка моя книга сякаш ме води невидима ръка, споделя бележитата българска писателка пред читателите на Kafene.bg.

Интервю на Александър Александров

ВЪПРОС: Бихте ли разказали на читателите ни за Вашия нов роман „Божият ген“, който излезе съвсем наскоро?

ОТГОВОРВдъхновението за него дойде с откритието на най-важните мощи за християнството именно в нашите земи – тези на свети Йоан Кръстител. Това се случи преди 12 години. След като научен екип на “Нешънъл Джеографик” доказа, че са единствените автентични в света, се замислих какво всъщност може да ни покаже извлеченото от тях ДНК. Все пак той е бил най-близкият роднина на Исус Христос заедно с майка му. Това са и най-първостепенните мощи в Християнския свят ако се предположи, че Исус Христос е възкръснал.

Другата тема засегната в романа е по-задълбочен анализ, който направих на най-скандалната българска книга, издадена преди 150 години – „Веда Словена“. Тя е сборник от народни песни събирани предимно в Родопите. В тях открих интересни следи за българските предци. А също и разкриването на най-новите данни за директната ни генетична връзка с траките и прото-траките, както и че старобългарският език произлиза от тракийския.

Това се предполагаше от десетилетия, но вече има категорични доказателства за тези твърдения и на генетична, и на езикова основа. Ние сме наследници на хората живели по тези земи още отпреди 10 – 13 000 години. В романа се разкриват също мистерии, свързани с вековни тайни общества, с изчезналите ръкописи на Чарлз Дарвин и тайната на божия ген.

ВЪПРОС: В него вие комбинирате множество на пръв поглед различни теми – наука, религия, история, легенди, архитектура. Къде е пресечената точка между всички тези аспекти?

ОТГОВОРВ разплитането на най-пазената тайна в историята. Работих по романа повече от 10 години, докато стигна до дъното на търсените от мен отговори, които предоставям на читателите.

ВЪПРОС: Вие винаги правите много сериозни проучвания по темите, по които пишете и това носи голяма стойност на романите Ви. Трудно ли е да се извършва толкова детайлна проучвателна дейност?

ОТГОВОРИзключително трудно и тежко е, ако не е в кръвта ти. При мен се получава естествено, защото винаги се стремя да открия обективно и задълбочено отговорите които търся. Любопитен човек съм, имам афинитет предимно към точните науки, които са по-трудни занимания, но водят до точни отговори и факти. Не случайно преди няколко години завърших и магистратура по астрофизика.

Предпочитам и най-трънливия път, но да води до истината, отколкото намазания с мед път към илюзията. Именно на базата на последния избуяват всякакви псевдонауки, теории на конспирациите, вери, предсказания и т.н.

ВЪПРОС: В „Божият ген“ се разказва за тайни общества, библейски мотиви, за скрити знаци навсякъде около нас, но също и за реални личности, събития и документи. До къде се простира реалността и от къде започва фикцията в романа?

ОТГОВОРКакто в повечето ми романи фикцията е само пътека, по която аз постилам събраните факти и разкрития. Някои от тях загатнати, други изследвани в дълбочина. Читателят лесно ще се ориентира според бележките под линия и дори сам може да продължи да се рови в тема, която му е била интересна.

ВЪПРОС: Вмъкнали сте умело множество елементи от българската култура и други култури, съществували по нашите земи. Какво добавят тези препратки към сюжета?

ОТГОВОРВсъщност представям последните доказателства, свързани с предците ни, които са от хилядолетия по нашите земи. Ние сме наследници на първата развита цивилизация в света, а именно прото-тракийската. Представям доказателства за това и разказвам какво се е случило с отделните лъчи на разселването й след потопа, който я залива преди повече от 7500 години и е довел до появата на Черно море. А после защо и как са се завърнали. Данните са изключително интересни

ВЪПРОС: Къде е мястото на любовта в тази заплетена и динамична история?

ОТГОВОРКнига без любов е като живот без любов. А през колкото повече трудности минава, толкова по-силна е тя.

ВЪПРОС: А сега на къде – какви са плановете ви след издаването на „Божият ген“?

ОТГОВОРТръгвам по нови стъпки и разкрития – ще видим докъде ще ме отведат. За всяка моя книга сякаш ме води невидима ръка.

ВЪПРОС: Какви съвети можете да дадете на начинаещите български писатели. Какви умения трябва да имат? Какви сюжети да търсят и изобщо – как да започнат писателската си кариера?

ОТГОВОРКато вярват в себе си и в историята, която искат да разкажат. Никой не е роден писател и никой не може да каже на друг как да стане такъв. Да не питат други добра ли е историята им, а да вярват на собствената си оценка и усещане, че тя има смисъл и трябва да бъде разказана. Изборът на история, сюжет и вярата, че трябва да бъде написана са половината от таланта на писателя.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *