КултураЛитература

Жюстин Томс: „Clair de Lune“ ме научи на още смирение

„Да бъдем хора, да бъдем добри“ – това е посланието, което остава след разговора ни с Жюстин Томс. В него тя разказва за първия си художествен роман „Clair de Lune“ и колко е важно да сме толерантни, да прощаваме грешките и да продължаваме напред.

Въпрос: Наскоро излезе новата Ви книга „Clair de Lune“ („Лунна светлина“). Какви са първите отзиви, които получавате от читателите ѝ?

ОтговорЗа моя радост всички коментари за момента са позитивни и получавам ежедневно мейли, обаждания и съобщения от хора, които са чели без да спрат, плакали и пишат впечатлени от историята и книгата като цяло.

Въпрос: Дълго време ли отне подготовката на романа и как събирахте информация за историите и събитията в него?

ОтговорДа, доста дълго работих по романа. Началната информация и интервюта по темата започнах да събирам още 2011-2012 година. Интервюирах възрастни хора, които са свидетели на епохата. Записвах си, събрах няколко тефтера информация. После четох други книги и записки по темите, за да съм максимално достоверна. Самото писане бе в края – 2020-2021 година.

Въпрос: Интересна корица – разкажете и за нея, моля!

ОтговорАвтор на корицата е дизайнерката и художник Петя Савова. Петя бе в течение на работата ми по темата, сюжетът бе важен и за нея и съумя да даде квинтесенцията на посланието й във визуален изказ чрез корицата, за което съм й благодарна.

Въпрос: Историята на романа, посветена на жертвите и войната, звучи плашещо актуално и днес. Каква е личната Ви мотивация да го напишете?

ОтговорНе крия, че в основата на мотивацията ми, както и на сюжета, е семейна нишка, сюжети, които идват от нашата фамилна история. Но като пацифист, като човек, който никога не е очаквал отново да имаме война в рамките на Европа, след Втората световна война, нямаше как да пазя още текста, който бе готов още миналата пролет. Ето така се престраших и подадох за издаване романа в края на февруари 2022 година.

Въпрос: Промени ли Ви с нещо написването му?

ОтговорСъс сигурност. В доста дълги периоди живеех успоредно в моето време и в онази забравена епоха. Потапях се чрез писането и опитвах да разбера хората, „лошите“, „добрите“, мотивите на едните и другите. Беше ми трудно на моменти да приема случващото се. Този текст ме научи на още смирение.

Въпрос: Коя поред книга Ви е това и откъде черпите творческо вдъхновение?

ОтговорИмам две стихосбирки, няколко детски книги, доста учебници и специализирани книги по комуникация и предприемачество. Това ми е 20 и някоя книга. Просто така се случи във времето, че се понатрупаха. Но и самият живот, развитието ми и развитието на средата ги изискваше от мен сякаш. Вдъхновението е самият живот и срещите с хората.

Въпрос: Над какво работите в момента, да очакваме ли нова книга?

ОтговорДа, работя още две неща. За едното ще спомена – то е свързано с работата ми в НБУ като преподавател по комуникация и медии и е по темата за подкастите в България. Предполагам тази есен ще излезе.

Въпрос: Кое е основното послание, което искате читателите на „Clair de Lune“ да запомнят?

ОтговорДа бъдем хора, да бъдем добри. Да намираме начин да прощаваме грешките, да сме толерантни и да продължаваме напред.

 

Всеки, който желае, може да остави оценката си за романа на Жюстин Томс тук, както и в сайта: https://justinetoms.com/clair-de-lune/

Снимките са от премиерата на  „Clair de Lune“ във Варна, Карин дом, 15.06.2022 година.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *