ВодещиНаукаТехнологии

Астронавтът Рекс Уолхайм: Опитваме се да използваме космоса, за да направим живота на Земята по-добър

Срещнахме се с дългогодишния астронавт от NASA Рекс Уолхайм на водещия български форум за наука Ratio, където той разказа пред аудиторията своя опит от трите си мисии в космоса. В момента той е Директор по сигурността на мисиите в частната компания Axiom Space. Уолхайм посъветва младите българи, които искат да станат астронавти, да учат здраво, особено в сфери като математика, инженерство, точни науки и медицина. Вижте какво друго ни разказа той.

————————–

Въпрос: С днешната революция на частните космически полети и всички тези компании, които се появяват, мислите ли, че идва времето, когато всеки един от нас ще може да полети в Космоса?

Отговор: Да, според мен, сме на прага на момента, когато ще превозваме хора от точка до точка. Първите космически туристи на Virgin Galactic вече излетяха и се завърнаха обратно. Ако доразвием това постижение, очаквам в малко по-далечно бъдеще да можем да летим от една точка, до друга на Земята. Например да отидем от Ню Йорк, до Лондон много бързо. За да постигнете това, ще трябва да сте извън атмосферата – т.е. за кратко ще бъдете в космоса. Смятам, че хората скоро ще правят това. Полетите в орбита са по-трудни, но те също вече стават по-достъпни и по-евтини с ракетите за многократна употреба. Така че смятам, че и това може да се случи в бъдеще.

Вижте цялото интервю тук.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *