Култура

Николай Бизев: Интернет дава много възможности за развитие на съвременния стрийт арт

Николай Бизев е част от екипа и проектите на Sofia Graffiti Tour от началото на инициативата. Организатор е в различни инициативи, свързани с градското изкуство, през годините като изложби, работилници, лекции, изрисуване на публични и частни сгради, както и на ежегодния фестивал Sofia Graffiti Battle. Сертифициран екскурзовод. Съдейства за развитието на проектите на Sofia Graffiti Tour, разработването на графити и стрийт арт маршрути и обучението на гидовете в екипа.

Въпрос: Къде се намира страната ни на картата на стрийт арт и графити културата?

Отговор: Графити културата в България има още няколко години, докато неофициално навърши 30. Първите известни графити опити на MAD и Nasimo започват около 1995 година. За сравнение в Ню Йорк това става в края на 60-те. Тоест българската графити сцена минава за все още млада в сравнение с тези в САЩ и Европа (от началото на 80-те). Добрата новина, е че артистично се развиваме в правилната посока. Умеем да създаваме собствен отличителен стил. Българските артисти са признати на световно ниво и са представени в графити столиците на света като Ню Йорк, Маями, Берлин, Париж и Амстердам.

В България има добър момент за графити и стрийт арт културата. Създават се мащабни стенописи, реализират се различни инициативи. Това, което е характерно за графити столиците на света, е че тези градове са приели съществуването на графитите и са намерили начин да ги използват правилно. В Амстердам има огромна зона в северната част на града, която е свободна за рисуване. Всеки може да отиде и да експериментира – от професионалист до любопитно дете, което за първи път хваща спрея. Този тип графити инфраструктура липсва в България и е една от причините, заради която можем да кажем, че има леко изоставане. Имаме нужда от места за свободно рисуване, за да се утвърдим като една от столиците на графити културата в Европа и света.

Въпрос: Разкажете ни за градските турове в София, на които целогодишно представяте различни графити по стените 🙂

Отговор: „София Графити Тур” представя едни от най-добрите примери на графити и стрийт арт в столицата на български и чуждестранни артисти. Турът проследява по интересен начин историята на графити културата в световен мащаб и в контекста на България. На всяка спирка отделяме внимание на посланието на художника, биографията на самия автор и приноса му към сцената. Като всяка суб-култура, и при графитите има изградени неписани правила, жаргон и йерархия. Отделяме време на нашите гости, за да ги запознаем с тези неписани правила. Така, ако решат да се занимават с графити и стрийт арт, ще знаят какво може и какво не бива да правят.

Самата обиколка е 120 минути в центъра на София. В момента туровете се провеждат всеки ден от 18:00 часа. Срещата е на статуята на София до метростанция Сердика. За да участвате в тура е необходима предварителна регистрация на уебстраницата на “София Графити Тур” (www.sofiagraffititour.com).

Целта ни е да покажем какво представлява графити културата и да помогнем на гостите ни да се по-информирани по темата.

Въпрос: Какво ще се случи по време на предстоящото събитие „От вандализъм до изкуство“?

Отговор: “От вандализъм до изкуство” е серия от събития, която провеждаме за втора поредна година с подкрепата на посолството на Кралство Нидерландия в България. В рамките на това издание организираме майсторски клас, филмова прожекция и рисуване на графити стена. Събитията ще се проведат в периода 8-12 септември в София.

Ще започнем на 8-9 септември с графити и стрийт арт майсторски клас насочен към млади артисти с интерес към уличното изкуство. Майсторският клас ще бъде с фокус върху професионалното развитие на млади стрийт арт художниците. По време на семинарите, участниците ще научат как да се позиционират по-добре като международни стрийт артисти, как да развиват своята кариера, какви са тенденциите в уличното изкуство, кои музеи и галерии, представят това изкуство, както и какъв е пазарът за графити и стрийт арт. Желаещите могат да кандидатстват до 20-ти август като попълнят формата за кандидатстване – https://forms.gle/WcBrHHHpf2o7sQG7A .

На 8-ми септември от 20.30 ч. за първи път в България ще бъде представен нидерландския документален филм “Короната на краля – трудни, добри, по-добри времена”. Документалните филми за графити имат особен заряд, защото действат като платформа за знания, разбирания и мотивация. Представяме филм, защото искаме да стигнем до по-широка аудитория и да я запознаем с основите на графити и стрийт арт културата.

Филмът разказва за основните фигури на графити сцената на Амстердам между края на 70-те и средата на 90-те години на миналия век. Билетите са в продажба на касите и сайта на Дом на киното.

Въпрос: Какво да очакваме от гостуването на световноизвестния графити и стрийт арт артист Mr. June?

Отговор: В рамките на майсторския клас за млади артисти, Mr. June ще е един от основните лектори и ще говори пред 20 избрани участници за своята кариера, натрупан опит, съвети какво трябва и какво не трябва да прави един артист в началото на своята кариера.

Между 9 и 12 септември Мr. June ще рисува графити стена в центъра на София. Mr. June е холандски графити и визуален артист. Той се занимава с графити от средата на 80-те години в Холандия, а в момента е на турне в САЩ чрез своето изкуство.

Въпрос: Кои ще бъдат останалите лектори в майсторския клас?

Отговор: Алекс Поуп от музея за графити и стрийт арт STRAAT в Амстердам и Хавиер Абарка от Urbanario допълват екипа лектори в майсторския клас.

Алекс Поуп е част от екипа на STRAAT и отговаря за образователната им програма, както и е създател и екскурзовод на Alltournative. Той организира и обиколки на уличното изкуство в Амстердам. Завършил е с дипломна работа за художествените качества на графитите, документирайки прехода от метрото към музея. Освен многобройните статии на уебсайта на STRAAT, негови работи могат да бъдат открити и на Brooklyn Street Art.

Хавиер Абарка е влиятелен специалист на международната сцена, често е участник в европейски конференции и фестивали. Докторската му дисертация и текстовете му са широко цитирани в испаноезичната литература. Той преподава, курира, пише и ръководи събития на международно ниво. Между 2006 г. и 2015 г. Абарка води курс по графити и улично изкуство в университета „Комплутенсе“ в Мадрид. Той е основател и директор на Unlock Book Fair, както и на конференцията Tag. През 2020 г. Хавиер Абарка основава училището Urbanario – първото училище за напреднало обучение по графити и улично изкуство.

Въпрос: Кой може да кандидатства и на какви условия трябва да отговаря?

Отговор: Майсторският клас е насочен към млади художници (до 35 години) с интерес или работещи в сферата на стрийт арт и графити изкуството. Участие могат да вземат и студенти.

Самият майсторски клас е безплатен за участниците, като има форма за кандидатстване. Формата съдържа информация за участника, представяне на мотивация и портфолио. Обучението ще се провежда на английски език, като доброто му владеене се явява условие за участие, за да е пълноценно за всички.

Срокът за кандидатстване до 20 август 2022 чрез тази форма https://forms.gle/WcBrHHHpf2o7sQG7A

Избраните участници ще бъдат уведомени по имейл в периода 26-30 август.

Въпрос: Какъв съвет бихте дали на младите стрийт арт артисти в България?

Отговор: Интернет е платформата, която дава толкова много възможности за развитие на съвременния стрийт арт. Ние мислим, че трябва да се действа мащабно, да се излиза от рамките на България и нещата, които се създават да бъдат в крак с тенденциите, а защо не България да е мястото, където се създават насоките в това изкуство. Имаме страхотни артисти.

Друго много важно нещо е предаването на опит и приемането на препоръки. Графити и стрийт арт се учат неформално. Това е един вид занаят, но приемствеността и взаимното уважение между артистите е основа за създаване на школа и разпознаваем местен стил.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *