Спорт

Какви са ползите от приема на казеин

В по-голяма си част, любителите на спорта и фитнеса приемат допълнителни количества протеин под формата на хранителни добавки. Причината за това е лесна за разбиране.

При една здравословна и разнообразна диета, включваща умерено количество храна, добре премислен брой калории и разумен процент плодове и зеленчуци, приемът на достатъчно протеин често може да се окаже трудно.

Макар да са много полезни, много от растителните храни съдържат ниски нива на протеин, освен ако не говорим за някои по-особени случаи, каквито са богатите на протеин боб, леща и грах.

Всичко това кара много от активно спортуващите хора да прибегнат към допълнителния прием на добавки. Тук изборът е доста голям, а един от предпочитаните протеини е така наречения казеин.

Какво представлява

Казеинът на прах е сред най-популярните протеини на пазара. Той обикновено представлява смес от 80% краве мляко с 20% суроватъчен протеин. По своето въздействие върху човешкото тяло, казеинът може да се сравни с изварата.

За да се произведе казеин, обикновено се използва обезмаслено мляко, което се изсушава и останалата твърда материя се обработва за да добие прахообразна форма.

Ползите за здравето

Казеинът се счита за един от най-лесно усвоимите и качествени протеини на пазара. Той съдържа в себе си всички 9 незаменими аминокиселини, които не можем да си произведем сами и които трябва да си набавим от диетата.

Макар да се усвоява лесно, казеинът е и протеинът, който се усвоява най-бавно. Причината за това е, че в стомаха той първоначално се превръща в гелоподобна субстанция, която преминава бавно през храносмилателната система.

Тук трябва да се подчертае, че бавно не означава трудно, напротив. Самият състав и високо качество на казеина на прах го прави лесно усвоим, макар и за това да е нужно време (за качествен казеин, разгледайте на Workout.bg).

Намалява апетита

Тъй като, както казахме, казеинът се смила бавно, това може да се окаже ваш много ценен помощник при борбата с излишните килограми. Това става като се намали апетита на човека, който поема този тип протеин.

Формирането на гелоподобна субстанция като цяло елиминира чувството за глад и по този начин помага да се намалят килограмите, без човек да полага твърде големи усилия или да се усеща незаситен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *