Технологии

Светлин Желев: С M Mixed Reality на BMW автомобилът се превръща във VR контролер

Да шофираш кола с висока скорост, без изобщо да виждаш пътя, защото на главата ти има шлем за виртуална реалност. И виртуалният свят се слива до такава степен с околния, че можеш да управляваш автомобила без проблем. Ето такава технология създадоха от BMW, а наскоро българският журналист Светлин Желев беше сред малкото хора, които имаха възможност да я тестват. Какви са личните му впечатления от нея можете да научите от интервюто на Александър Александров.

 

ВЪПРОС: Би ли се представил накратко пред нашите читатели?

Казвам се Светлин Желев, вече повече от 20 години се занимавам с това да разказвам за новите технологии на хората – първо за редица вестници и списания, след това за интернет медии, а от доста време съм главен редактор на най-голямата IT медия в България – Kaldata.

ВЪПРОС: Наскоро имаше възможността да тестваш новата mixed reality технология на BMW. Какво беше усещането?

Да, за мое щастие направих две обиколки с „вързани очи“ в новата M2 на BMW. За всички тези години са ме изненадвали много пъти с различни неща от технологичния свят, но нито едно толкова силно. Спомням си как преди няколко седмици ти споделих за изживяването си и явно съм звучал доста развълнувано. За да се стигне до това приключение обаче имаше малко предистория, а и всъщност то е част от нещо много по-голямо. Всичко започна с покана за “превю“ в Мюнхен от BMW, за да ми бъде показано какво смятат да представят на технологичното изложение CES. Абсолютно без да знаем какво да очакваме аз и още един колега от България хванахме полета за Германия и след кратко пътуване се озовахме на базара на компанията в Майзах. Това е писта, на която се тестват различни модели, новите технологии, а освен това всеки желаещ може да се запише на училище за майсторско шофиране, да подобри способностите си зад волана, както за въртене на по-бързи обиколки, така най-вече и за безопасността и контрола. Място, което страшно много липсва в България, но това е друга тема. Та на това място пристигнахме да видим представения вече по време на CES концептуален автомобил Dee, който май също ще е тема на отделен разговор. „Подгряващо“ за него – журналистите имахме възможност да изпробваме лично и M Mixed Reality, която беше представена малко по-рано на форума Web Summit в Лисабон. Общо взето всичко беше изненада, защото мисля, че сме едни от първите, които я изпробват. На самото място снимките, особено в този ден бяха абсолютно забранени и всичко, което имам, е направено от организаторите. Но това, което стана накратко беше, че ни закараха до обособено място на пистата и приключението започна. С „///M Mixed Reality“, както се нарича точно целият проект, BMW Group не само пренася виртуалния свят в автомобила, но и самият автомобил се превръща в контролер. Това ново изживяване при шофиране е възможно благодарение на иновативните VR/MR технологии, които съчетават виртуалния и физическия свят. От компанията споделиха, че всичко е започнало като експеримент на инженерите, но сега е нещо, което явно заляга в концепцията им за бъдещето. Пренасяне на виртуалния свят в колата, която се превръща в контролер, който слива виртуалния и физическия свят – ако правилно цитирам по памет. Нямаше много време да си припомням какво съм чел по въпроса и директно се метнах в автомобила, паркиран между конуси, където ме очакваше моя навигатор и на практика инструктор с допълен чифт педали до себе си и VR шлем в ръка, който ми подаде. Разработката всъщност е на BMW и Epic Games и реално това, което видях, слагайки шлема, е дело именно на тази гейм компания.

ВЪПРОС: Това на практика означава да шофираш без да гледаш пътя с шлем, който показва виртуална реалност?

На първо място – безопасно е. Компания като BMW не би пренебрегнала нищо в тази насока, особено по време на международно събитие с журналисти. Всичко се случи на отделен участък на пистата със зони за безопасност, като същевременно инструкторът също има контрол над колата, а и дава не малко указания. Това което се случва с M Mixed Reality е, че караш истински и мощен автомобил с реална скорост и центробежни сили, създавани от нея, реални звуци от това, че се намираш в автомобил, но с изцяло нова визуална среда пред себе си. Времезакъснението, което са постигнали, e впечатляващо – изобщо не го усетих, дори при по-голяма скорост, а това все едно да „влезеш“ в компютъра и да чувстваш с тялото си всичко от игрите като NFS, Project Cars и т.н. определено ме остави без дъх.

ВЪПРОС: Какви са приложенията на подобна технология?

Този въпрос зададох и аз. Никой не може или не иска да даде точен отговор и ги разбирам, защото голяма част от нещата, които следват, вероятно са още по-вълнуващи и също ще са тайна, докато не бъдат реализирани. Това обаче е виртуална или по-скоро добавена реалност на ново по-реално ниво. Мястото вероятно не беше случайно – пистата за обучение. Това веднага може да влезе в процеса на тренировка, защото във виртуална среда много по-лесно могат да се симулират различни препятствия, да се променят трасета, атмосферни условия и т.н. При тестовите обиколки колата летеше по писна във формата на 8, но реално това може да се промени. Моята цел в играта беше да събирам различни виртуални бонуси по пистата, но на този принцип могат да се избягват препятствия или да се тренират рефлексите по друг начин. Имаше обаче и друга причина за тази презентация, която звучи дори по-смело. Същото, но без шлем, а проектирано на предното стъкло на автомобила. Именно това всъщност BMW представи на CES. Там при Dee вече няма шлем и всичко се случва директно на стъклото.

ВЪПРОС: Това ли е, според теб, бъдещето на шофирането. Кои други технологии тепърва ще променят автомобилната индустрия и как очакваш да изглежда нейното бъдеще?

Това е само едно от нещата, които ще се развиват. Сега е игра, а признавам при Dee изглежда още по-странно и нереалистично, че някой ден ще се случи, защото там идеята е, че шофираш по магистрала Тракия, а на стъклото ти се показва, това което би видял на Route 66 да речем. Но аз лично нямаше да повярвам преди 20 години, ако някой ми беше заявил, че ще шофирам с 200 км/ч и „вързани“ очи дори и по писта. Ефектът се постига чрез комбинация от сензори в колата, които заснемат външната среда, обработват я и проектират на стъклото на автомобила нещо което я повтаря донякъде, но по променен начин. Представете си например, че шофирате нощем, а пред вас на стъклото е времето, в което ви е най-приятно да пътувате. Или пък сте в буря или мъгла, а отвън виждате слънчево време. Приложенията са десетки. Вече разполагаме с технологиите те да се осъществят и остава единствено да се тестват достатъчно и да постъпят в масово производство.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *