Образование

Започва петото издание на конкурса „Нестле за по-здрави деца“ с облекчени правила за участие и фокус върху зелени инициативи

Училища и детски градини от цялата страна имат още една възможност да участват в програмата и конкурса през тази учебна година

Образователните институции, в които се обучават деца на възраст между 3 и 12 години, имат още една възможност да се включат в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ по обновени и облекчени правила до края на учебна 2022-2023 година. Петото издание на конкурса е с фокус към грижата за околната среда, засаждането и отглеждането на дръвчета с участието на ученици и деца, наред с изграждането на здравословни навици за хранене и движение у най-малките.

В предходното издание срокът на конкурса беше удължен до края на календарната година, поради дистанционния режим на обучение в образователните институции. С връщането в класните стаи и конкурсът „Нестле за по-здрави деца“ традиционно ще се провежда в сроковете на учебната година.

В миналогодишното издание над 16 хил. български деца се включиха в разработването на разнообразни проекти за участие в „Нестле за по-здрави деца“. Чрез тях те по интересен начин учиха и затвърждаваха знанията си за ползите от балансираното и здравословно хранене, физическата активност, консумацията на вода, опазването на природата.

„Децата възприемат толкова бързо, че ни изненадват ежедневно. И ранната възраст е точният момент, да ги запознаем с красотата на природата и да създадем у тях навици да се грижат за нея, да милеят за горите, водите и да се научат да полагат правилните грижи за света, в който растат. Защото, когато полагаш усилия, за да живееш в по-здрава заобикаляща те среда, то неизменно и ти самият ще искаш да бъдеш такъв. Точно това ни мотивира през тази година в „Нестле за по-здрави деца“ да поставим фокус върху работата с децата по уроци и проекти, насочени към грижата за околната среда и засаждането на повече дръвчета за по-зелено бъдеще.“, това сподели Нели Ангелова, директор комуникации Нестле Югоизточен пазар.

Всички директори на образователни институции могат лесно и напълно безплатно да заявят участие в конкурса, а повече информация и тазгодишните правила може да откриете на „Нестле за по-здрави деца“. Най-активните печелят награди, а за четирите поредни години, в които се провежда конкурса, са се включили 450 училища и детски градини от цяла България.

„За учителите е много ценно да разполагат с допълнителни материали, идеи, методи, с които да обогатяват работата си, и които да са им в помощ за възпитанието у децата на екологична култура, навици за здравословен и активен начин на живот. Програмата „По-здрави деца“ ни дава точно тази възможност, имаме достъп до качествени образователните материали и това е причината да участваме четири поредни години. Работим заедно с децата по практическите упражнения, разработваме заедно с тях проекти по всички модули на програмата. А тази година спечелихме първо място в конкурса към програмата и награден фонд, който ще инвестираме в разширение на кулинарния кабинет на училището. Така все повече ученици ще придобиват практически умения как сами да си приготвят любимото здравословно меню.“, каза Йоанна Луканова, директор на ОУ „Христо Никифоров“ гр. Ловеч, победители в конкурса „Нестле за по-здрави деца“ за учебна 2021-2022 г.

Повече за инициативата

За 11 поредна година образователната програма „Нестле за по-здрави деца“ е отворена за българските училища и детски градини и дава възможност учители и родители да използват специално разработените занимателни, интересни и насочени към изграждане на здравословни навици у най-малките учебни материали. Уроците по програмата са одобрени от Министерството на образованието и науката и са предназначени за деца на възраст между 3 и 12 години, които лесно и по подходящ за тях начин да учат как да се хранят балансирано и здравословно, колко е важно активното ежедневие, какво е значението на водата, как да се грижат за домашните и бездомните животни, както и правилните начини да водиш устойчив начин на живот. До този момент образователното съдържание е достигнало до над 70 000 български деца.

Програмата „Нестле за по-здрави деца“ обединява усилията на компанията и тези на родители, учители и образователни институции, за да осигурят по-добро и здравословно бъдеще за българските деца в по-здрава планета. Програмата стартира през 2012 г. и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката, Регионалните управления на образованието и Националното сдружение на общините в България, както и редица национални експерти по хранене и спорт и неправителствени организации.

През 2018 година програмата разширява своя обхват и влиза в учебните заведения в цялата страна, за да подобри хранителните и двигателните навици на българските деца. През същата година стартира и първото издание на конкурса сред училищата, а година по-късно и сред детските градини, който оценява най-активните сред тях. За четирите поредни години, в които се провежда конкурса са се включили 450 училища и детски градини, а финансиране са спечелили 18 образователни институции за реализиране на подобрения, инвестиции, реновации и други дейности в училищата и детските градини, които да способстват за подобряване условията за по-здравословен, балансиран и активен начин на живот на децата. Сред реализираните проекти има нови спортни площадки, физкултурни салони, кулинарен кабинет, био градинки, детско фитнес оборудване, стени за катерене, кулинарно ателие, мини стадион, спорна база.

През учебна 2021-2022 г. програмата е надградена като е включен нов модул „Устойчивост“, насочен към изграждане на разбирането у децата колко е важно и защо трябва да се грижат за планетата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *