ВодещиЛитература

Лаура Виноградова пред Kafene.bg: Съветът ми е писателите да следват страстта си и да си позволят да изразяват себе си

Латвийската писателка беше у нас за представянето на първата си книга “Реката”, която получи Европейската награда за литература 2021 година. Тя е издадена на български език от издателство “Колибри”. Имахме възможност да разговаряме с Лаура Виноградова за произведението, за перспективите пред писателите от малки държави и за възможностите им да изгреят на голяма международна сцена.

ВЪПРОС: “Реката” е Вашият първи роман и има много оригинален сюжет. Откъде ви дойде идеята и вдъхновението за такава тема?

ОТГОВОР: Имам приятел, който работи на кораб и лови раци. Той ме вдъхнови за романа. Така, че всъщност историята не е истинска, но е вдъхновена от реален човек.

ВЪПРОС: Това е една тъжна история с много предизвикателства за героинята – проблеми в детството й, с майка й и след това в живота. Много хора в реалния живот имат сходна съдба. За тях ли е написана тази книга?

ОТГОВОР: Да, много хора смятат, че не е необходимо да се говори за проблемите от детството. Но всъщност е много важно да говорим за тях и да осъзнаем как всичко това се отразява на живота ни на по-късен етап.

ВЪПРОС: Какво е посланието ви към тези хора? Къде могат да открият надежда?

ОТГОВОР: Посланието е, че това е животът. Трябва да знаят, че всички ние преживяваме и лошо, и добро. Всичко това са уроци, през които преминаваме. Както когато има сняг и първите пролетни цветя се промъкват през него. Така че надеждата е в това, че можете да преодолеете проблемите. Просто вярвайте в собствената си сила.

ВЪПРОС: Това е много силно послание. А какво символизира реката във вашия роман?

ОТГОВОР: Реката символизира самия живот, който тече. Тя е като енергията във вените ни.

ВЪПРОС: Вашият първи роман вече е отличен с голяма европейска награда. Как може писател от малка страна като България или Латвия да стане известен в Европа?

ОТГОВОР: Когато изживяваш своята страст и си позволиш да бъдеш и да се изразяваш, и чувстваш, тогава се получава. Не е целенасочено, а е просто резултат – ако изживееш тази страст. Основната ми идея никога не е била да напиша тази книга, за да спечеля голяма награда. Тя по-скоро беше вид терапия за самата мен. Ето защо, когато дойде тази популярност, ми беше много трудно да се справя с нея. Защото, както вече казах, на първо място не беше основната ми цел да стана известна.

ВЪПРОС: Историята в книгата е много лична. Живеем в дигитална ера, в която личните истории вече изчезват и сякаш не се срещат често в книгите. Наблюдаваме ли едно завръщане на обществото ни към такъв тип истории?

ОТГОВОР: Четенето е красив начин да бъдеш истински. Когато четеш, ти четеш с тези емоции, които са се зародили в теб и не е нужно да се преструваш заради другите, както често се случва в социалните медии. Да публикувате една снимка, но зад нея да има друга история. Тук трябва да бъдете истински, да се свържете с книгата, усилвайки собствените си истински чувства. И това е начинът да въздействаме върху себе си, да активираме вътрешните си усещания.

ВЪПРОС: Какъв е съветът ви към младите писатели, които тепърва започват своята кариера?

ОТГОВОР: Имам много съвети. Първо трябва да преодолеете собствените си страхове от мнението на другите и от грешките си.

ВЪПРОС: Значи грешките не са проблем?

ОТГОВОР: Със сигурност. Трябва да ги приемете и да се освободите от страховете си, да си позволите да изразите себе си. Ако се съсредоточите върху граматическите грешки или до колко даден израз може да не пасва, тогава всичко приключва. Така че трябва да позволите този вътрешен поток, който и реката символизира в заглавието на романа ми, да бъде изразен. Защото този поток може да вдъхнови някой друг.

С две думи – позволете си да бъдете, преодолявайте страховете си и не се определяйте с мненията на другите хора, защото това ще промени собствения ви път. Неприятностите в процеса на писане се появяват неочаквано и трябва да бъдете достатъчно смели, за да се изправите срещу тях. Защото, ако не приемете тази част от себе си, мненията на другите отново ще ви убият.

ВЪПРОС: С други думи – мненията на другите са нашите врагове?

ОТГОВОР: Да, защото живеем в главите си. А ако не се ръководим от това какво самите ние мислим и чувстваме, мненията на другите хора могат да ни накарат да започнем да се съмняваме в себе си и да излезем от своя път. Това убива креативността, каквото и да работите.

ВЪПРОС: Работите ли вече върху следващия си роман?

ОТГОВОР: Да, пиша по-дълга книга, наречена “Гарвани” – тя е за тези големи черни птици, които живеят навсякъде. Те са като ромите – нация, която можем да се срещнем навсякъде по света, но никъде не ги приемаме лесно и ги съдим. Както не приемаме хора с различна сексуалност или цвят на кожата. Това са социални теми, но ние сме социални създания, така че е нормално. А същевременно можем да се поучим от ромите – те се събират, остават заедно, имат тази семейна връзка и е доста трудно да се включиш в тяхното общество. Докато ние се продаваме навсякъде. Те остават заедно и това е, което може да ни вдъхнови.

Източник: kafene.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *