Култура

Яна Кузова: За мен „Мамник“ е събитие, а Васил Попов – магьосник с молив и хартия

Яна Кузова е актриса с дългогодишен опит в театъра, киното, телевизията. Тя е един най-разпознаваемите гласове в Storytel. Озвучава аудиокниги още от самото навлизане на платформата у нас преди четири години.

В театъра е изиграла десетки роли в хитови постановки от театралния афиш, както на българската, така и на международна сцена. Снима роли в българските сериали “Забранена любов”, “Връзки”, “Отдел издирване”, “Мен не ме мислете“ и др. За ролята си в спектакъла “Къщата на гнева”, тя е носител на награда Аскеер за поддържаща женска роля.

Яна успешно консултира рекламни кампании за клиенти в Германия, Франция, Англия и България. Изявява се и като трейнър с изключително интерактивна концепция за обучения, съчетаваща опит, енергия, предизвикателства и умения.

В специално интервю за Kafene.bg тя разказа как се създават аудиокниги, за съвместната си работа с Калин Врачански по записите на аудиосериала „До дъно“, както и кое е любимо ѝ заглавие от Storytel.

ВЪПРОС: Скоро Storytel навършва 4 години от стартирането си в България, а Вие сте един от разпознаваемите гласове на платформата. Разкажете ни за работата си по проекта – как протича един работен ден с платформата?

ОТГОВОРДа, аз преди 4 години се потопих в света на Storytel и за мен осен театъра и киното, това е другият наркотик. Едно ново хапче на българския пазар, което те обогатява, спасява времето ни и за мен като актриса покачва високо нивата на допамин и адреналин.

ВЪПРОС: Каква е предварителната подготовка и как протича творческият процес по озвучаването на аудиокнига?

ОТГОВОРРазбира се, подготовката и процесът при всеки актьор е доста различна и индивидуална. Аз обичам да се запознавам по-отблизо с биографията на автора (ако е нов за мен). Следва моят прочит на възложеното заглавие вкъщи. Общо взето си пиша „домашното“. Това е процесът, който съдържа в себе си разпределяне на героите, на тяхната характерност, на енергията, на темпоритъма на сюжета и съпътсващите го събития. Всяка книга изисква своя характерна атмосфера. Любим момент за мен е, потапянето в конкретната. И тогава… Оставаме насаме с НЕГО – микрофонът. Това си е наш интимен момент и какво правим си е наша малка тайна 

ВЪПРОС: Как се постига изграждането на образите в Storytel и по-различно ли е от киното и театъра?

ОТГОВОРВ аудио книгите актьорите използваме едно единствено оръжие или инструмент както казваме ние. И това е гласът. Техниките са различни, да! За мен е важна вярната вътрешна енергия.

ВЪПРОС: Разкажете ни за съвместната си работа с Калин Врачански по записите на „До дъно“. С какво Ви обогати тя?

ОТГОВОРБеше прекрасен процес за нас, вярвам и за целия екип на Storytel и всички замесени. Истинска екипна работа! Заедно изграждахме този проект в хода на действие. Калин определено ми помогна да пресъздам Стела, след като той в сезон 1 на „До дъно“ вече беше положил основата на личната си интерпретация и взаимоотношения с нея и спрямо нея през образа на Петър. Стела и Петър поставят болезнени въпроси за любовта и що е то прошка… През погледа на Петър много жени биха си задали много въпроси… А аз намерих някой отговори…

ВЪПРОС: Имате ли любимо заглавие от Storytel? С какво ви впечатли?

ОТГОВОРЗа мен „Мамник“ е събитие! Аз съм фен на всичко, що е фентъзи, научна фантастика и също така обичам българския фолклор. Впечатлена съм, наистина как е преплетено.Прочитът на Владо Пенев – слушаш и се учиш.  За мен Васил Попов е една огромна изненада.Магьосник с молив и хартия.

ВЪПРОС: Какво си пожелавате за 2023 година?

ОТГОВОРПовече пари за кино, театър и култура…

ВЪПРОС: Какво бихте пожелали на читателите на Kafene.bg за празниците?

ОТГОВОРПовече време за кино, театър и култура 

 

Източник: kafene.bg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *